ROOIBOS ­ africká exotika mezi čaji

0
833

Na název této tajuplné rostliny jste určitě už narazili v obchodech nebo čajovnách v podobě sáčků nebo krabiček vonících africkým kontinentem. Co se vlastně skrývá pod tajuplným slovem rooibos?

V českých luzích a hájích ho nenajdete

Pro rooibos existuje i český název: čajovec kapský. Je to nenápadné, křehce vypadající křoví, které kvete malými žlutými kvítky. Pěstují ho jen na jediném místě na světě, v provincii Cederberg Jihoafrické republiky, skoro až na úplném spodním kraji afrického kontinentu.

Exotický bratránek čaje

I když se u nás možná tváří tak trochu jako novinka, objevil ho už začátkem 20. století Rus Benjamin Ginsberg. Jakmile bylo ve třicátých letech prozkoumáno jeho prospěšné složení, začali ho farmáři postupem času pěstovat na mnoha plantážích v oblasti. Pít ho pak začala většina Afriky a jeho obliba se šíří do celého světa.

Barevné druhy nápoje z rooibosu

Narazit můžeme na dva typy podobně jako u čaje: zelený a červený. Záleží na tom, jestli rostlina prošla drcením a fermentací (správně se vlastně jedná o oxidaci, působení kyslíku). Pokud ano, získáváme rooibos červený s intenzivnější nasládlou chutí. V opačném případě vznikne rooibos zelený, který chutná více po bylinkách.

Proč má cenu ho vyzkoušet?

Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, hodí se tedy pro všechny se zvýšenou pohybovou aktivitou. Pokud si třeba v chladném počasí nechcete po cvičení dát studený ionťák, ale něco na zahřátí, zkuste rooibos. Také je v něm železo, což ocení ženy těhotné nebo se zvýšenou krvácivostí při menstruaci. Navíc neobsahuje kofein, takže si ho klidně můžete dát i večer.

Jak připravit rooibos?

Na přípravě nápoje není nic výrazně složitého, na jeden hrníček (cca 1,5 dl) přidáte jednu čajovou lžičku, zalijete horkou vodou a přibližně po 5 minutách scedíte. Pokud chcete celou konvici, počítejte s dávkováním přibližně 10 gramů na litr.

Malý tip na závěr – v afrických zemích nepijí rooibos čirý, ale s cukrem a mlékem. Dobrou chuť!