Jak vybrat správný protein, i když jste třeba vegan

0
303

i love bio protein

Sportujete a chcete se pustit do efektivnějšího tvarování postavy? Potom nezbývá nic jiného, než vyladit jídelníček a najít optimální poměr v příjmu bílkovin, sacharidů a tuků. Hlavně u žen bývají v nedostatku bílkoviny, které je možné efektivně a v dobře využitelné formě doplnit pomocí proteinových prášků. Na trhu existují syrovátkové a mléčné proteiny, ale najdou se varianty i pro vegany a vegetariány. Podívejte se na jednoduchý návod, co sledovat při výběru proteinu a jaké existují možnosti pro ty, kteří upřednostňují rostlinnou stravu.

Vybírejte podle svého cíle

Proteinový prášek je doplněk stravy sloužící k naplnění doporučeného denního příjmu bílkovin. Úskalí spočívá v tom, že pro každého se jedná o jiné množství. To, kolik bílkovin vaše tělo potřebuje, závisí na hmotnosti a vaší fyzické aktivitě. Roli hrají i další faktory, jako jsou dědičnost a metabolický typ. Obecně se však dá říci, že pro sportujícího člověka by se měl příjem bílkovin pohybovat okolo 1 až 2 gramů na kilogram tělesné váhy.

Pokud budete mít za cíl zhubnout přebytečný tuk, je dobré zvýšit příjem bílkovin, aby nedošlo ke ztrátám svalové hmoty. Základ však stále tvoří správně vypočítané hodnoty dalších živin a hlavně dobře nastavené množství kalorií. Protein tedy užíváme ve chvílích, kdy chceme, aby naše tělo lépe regenerovalo, snáze se zbavovalo tukových zásob a neztrácelo vlastní aminokyseliny.

Aminokyselinové spektrum

I Love Bio protein (1)

Pro rekreačního sportovce s dostatečně pestrou stravou se nejedná o klíčový faktor, ale rozhodně je dobré vědět něco o tom, co všechno se může ukrývat v proteinovém prášku a jak se mezi sebou liší. Po cvičení je vhodné využít anabolické okno, kdy je nejlepší užít protein ideálně s kompletním aminokyselinovým spektrem. Tyto produkty většinou nejsou jednosložkové a skládají se například ze syrovátkového a mléčného proteinu, jako je tomu u I Love BIO protein. Sledujte i množství glutaminu a argininu, které jsou nejlépe využitelné právě po cvičení.

Izolát nebo koncentrát?

Dalším faktorem pro pokročilejší výběr je úroveň zpracování. Nejlepší metodou je v dnešní době hydrolýza, která se však zatím používá pouze pro neveganské produkty. Výborný je také izolát, který se vyznačuje vysokým obsahem samotných bílkovin, a má často velmi dobré a rychlé využití v organismu. Koncentrát obsahuje maximálně 80 procent bílkovin a mohou se v něm vyskytovat i další složky.

Rostlinné proteiny

hrachovy-protein

Co se týká rostlinných bílkovinných produktů vhodných pro vegany, zvolit si můžete například hrachový protein. Ten obsahuje větvené a esenciální aminokyseliny s vyšší koncentrací argininu. V ideálním případě ho kombinujte s další rostlinnou variantou, která pokryje jiné části aminokyselinového spektra. Konopný protein obsahuje i důležité omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny. Předností obou uvedených veganských variant je i jejich přirozená bezlepkovost a snížené riziko alergií, což může být problém u sojových proteinů.

konopny-protein