Pokud hodně sportujete a často podáváte vysoké výkony, měli byste tomu přizpůsobit také svou stravu. Potřebujete například více bílkovin pro růst svalů nebo hořčíku pro jejich regeneraci. Hořčík z potravy ale obvykle nestačí. Je třeba jej doplňovat ještě jinak.

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro lidské tělo. Vyskytuje se zejména v kostech, využívá se pro podpůrnou léčbu chronických nemocí a únavového syndromu. Velmi dobře pomáhá také při svalových křečích a únavě svalů. A právě proto by jej měli sportovci užívat ve zvýšeném množství.

Sníte dostatek hořčíku?

Hořčík se samozřejmě vyskytuje v některých běžně dostupných potravinách. Bohužel jde zejména o ty, které většina lidí do svého jídelníčku příliš často nezařazuje. Nachází se v datlích, sušených meruňkách, banánu, špenátu, vařené čočce, hrachu, tuňákovi, vařených kuřecích prsou, mandlích, kešu ořechách či piniových semínkách. Jak často je konzumujete?

Navíc je dost možné, že do těla přijímáte i něco, co znesnadňuje vstřebávání hořčíku. Negativní vliv na to má nedostatek vitamínů B1, B2, B6, velký příjem sacharidů a tuků, potraviny, jako jsou tavené sýry a sladkosti, s velkým obsahem fosfátu, zinku a vápníku.

Jakým způsobem ho tedy doplnit?

Pokud hodně sportujete, naučte se hořčík doplňovat jinak, třeba prostřednictvím doplňků stravy. Hořčík není drahý, ovšem vybírejte pořádně. V e-shopu GigaLekarna.cz najdete například variantu Hořčík + B6 60 tablet Naturvita. Podle výše uvedeného je vám nejspíš jasné, že tohle bude dobrá volba, protože vitamin B6 napomáhá ke vstřebávání hořčíku. Tablety si můžete dávkovat podle svých potřeb, v případě zvýšené spotřeby hořčíku (při velké sportovní zátěži) lze brát až čtyři denně. Přípravek mohou užívat dokonce i děti od 3 let. Pokud vaše dítko chytají křeče, není důvod, proč mu od nich neulevit.