Náhrada kyčelního kloubu vás může vrátit do života

0
1023

 


Dnešní medicína dokáže zázraky. Zatímco dříve byly bolesti kloubů mnohdy příčinou, proč lidé v pokročilejším věku přestávali chodit, dnes je možné vlastní poškozený kloub nahradit. Endoprotéza člověku navrátí pohyblivost a umožní mu pokračovat v životě bez omezení. Zákrok je to poměrně běžný, a máte-li dostatek trpělivosti, není se čeho bát.

V mládí si člověk ani neuvědomuje, že nějaké kosti a klouby má. Pohyb bere jako samozřejmost a nepřemýšlí nad tím, co mu ho vlastně umožňuje. V pokročilejším věku se ale bolesti kloubů objevují poměrně běžně, přičemž často se jedná právě o kloub kyčelní. Příčin bolestí je ovšem mnoho a na vině rozhodně není jen stáří.

Problémy s kyčelním kloubem mohou mít spoustu příčin

Bolesti kyčelních kloubů patří k těm vůbec nejnepříjemnějším, cítíte je totiž při každém kroku. Jejich původci mohou být artróza (poškození z opotřebení), artritida (zánětlivé onemocnění), v mladším věku pak třeba úraz nebo onkologické onemocnění. Vždycky se nejdříve hledají příčiny a nejrůznější možná řešení. Náhrada kyčelního kloubu je až poslední variantou, pokud konzervativní terapie selhávají. Jde sice o běžný zákrok, nicméně nebudeme zastírat, že je pro pacienta náročný Vyžaduje zejména trpělivost při rekonvalescenci.

Náhrada kyčelního kloubu je pořád jenom náhrada

Náhrada kyčelního kloubu člověku umožňuje vrátit se do života plného pohybu a nadále vykonávat běžné činnosti. Je však potřeba mít na paměti, že ani ty nejlepší náhrady se nevyrovnají původnímu kloubu. Časem se opotřebí, a pokud je budete příliš zatěžovat, zkrátí se jejich životnost.

Aby se náhrada kyčelního kloubu ve vašem těle „zabydlela“, je potřeba jí nejdříve ulevovat. Po operaci se musí chodit s berlemi, několik měsíců nesmíte kloub příliš vytáčet, dávat nohu přes nohu, řídit. Omezení je opravdu mnoho, avšak vyplatí se je těch pár měsíců dodržovat. Odměnou vám bude bezbolestný pohyb. Nebojte, náhrada kyčelního kloubu umožňuje také sportovat, i když až po zhruba půl roce. Mezi doporučované sporty patří plavání, chůze či jízda na kole. Ochuzeni nebudete o nic. A především se zbavíte bolestí.