Zdravá strava podpoří vaše sportovní aktivity

0
250

Rozhodli jste se „něco udělat“ pro své tělo a začali jste sportovat? To je jistě krok správným směrem. Aby však byl výsledný efekt co nejlepší, je třeba k pohybovým aktivitám přidat zdravé stravování. Bez něho totiž vysněné vysportované postavy nedosáhnete.

Strava je základ

K vytvoření nutričně vyváženého jídelníčku budete potřebovat zdravé potraviny. Proto byste se měli vyvarovat přeslazených i nadměrně tučných surovin, se kterými bude mít trávicí systém spoustu práce. Do svého stravování zařaďte potraviny s nízkým glykemickým indexem. Ty vás totiž dostatečně zasytí a zároveň nabijí potřebnou energií. Po jídlech, jejichž vlastností je vysoký glykemický index, budete mít brzo hlad. Mezi takové pokrmy patří například hranolky s řízkem, těstoviny s kečupem či bílé pečivo.

Skladba potravin

Váš jídelníček by měly tvořit zdravé recepty složené z potravin bohatých na vlákninu a bílkoviny. Samozřejmostí je velké procento zeleniny a ovoce. Nezapomínejte též na dostatek luštěnin, mléčných výrobků, drůbežího masa a ryb. Cestou, která vede ke zdravému stravování, jsou bio potraviny. U nich máte jistotu, že obsahují maximum výživných látek. V případě, že se ve vaší blízkosti nenachází bio farma, využijte bio eshop.



Čím obohatit jídelníček?

V poslední době jsou čím dál více oblíbené superpotraviny. Jedná se o zcela výjimečné potraviny bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Superpotraviny jsou též základem pro řadu doplňků stravy s pozitivním vlivem na organismus. Jedná se například o goji neboli kustovnici čínskou, Aloe Vera, chia a konopná semínka, Acai berry, Spirulinu, granátové jablko, mladý ječmen a guaranu. Ideální je, pokud tyto produkty konzumujeme v syrovém stavu. Tak si zachovají největší množství nutričních látek.