Trpíte krátkozrakostí a astigmatismem, které lze jen špatně korigovat brýlemi? Máte pocit, že se vaše vidění náhle zhoršuje? Je možné, že se jedná právě o toto málo známé progresivní onemocněním. Nezanedbejte péči o svůj zrak a nechte se včas vyšetřit zkušeným odborníkem!

Co je to keratokonus?

Jedná se o degenerativní onemocnění oční rohovky, v jehož průběhu dochází k jejímu ztenčení a kuželovitému vyklenutí. Změna tvaru rohovky s sebou nese výrazné zhoršení vidění, které se projevuje jako krátkozrakost a nepravidelný astigmatismus. Příčina vzniku tohoto zdravotního problému je bohužel zatím spíše nejasná – určitou roli hraje genetika, ale i mechanické vlivy jako usilovné mnutí očí. Často se vyskytuje v souvislosti s alergiemi a záněty.

Keratokonus obvykle postihuje obě oči, ale v různé míře, a jeho průběh je značně individuální. První symptomy většinou nastupují v pubertě, ale existuje řada případů, kdy se objevily až před třicítkou. Máte-li toto onemocnění v rodině, doporučuje se na ně nechat pravidelně vyšetřovat děti již od 10. roku. Vývoj onemocnění může trvat i několik dekád a nelze přesně předpovědět, v které fázi se zastaví. Moderní medicína už ale dokáže jeho progresi zpomalit, nebo jí dokonce zcela zabránit.

Příznaky a diagnostika

Ačkoliv je keratokonus vzácným onemocněním, poslední dobou se ukazuje, že jím možná trpí více lidí, než se dosud předpokládalo. Zvláště v lehčích případech totiž často nebývá správně diagnostikován. Jelikož postup onemocnění je nejprve nepatrný, člověk se na zhoršování zraku dobře adaptuje a nemá pocit, že jde o vážný problém. Keratokonus lze navíc diagnostikovat pouze pomocí topografie rohovky, která se neprovádí při každém vyšetření a vyžaduje přístroje, jimiž menší ordinace nemusí být vybaveny. Pacient tak odchází domů s brýlemi a až po delší době zjistí, že mu již nepomáhají.

Co tedy můžete udělat pro včasné odhalení keratokonu? Pokud cítíte, že váš zrak není stoprocentní, nechte si udělat celkové vyšetření na velké profesionální klinice, jakou je v ČR například NeoVize, kde jsou dostatečně vybaveni zařízením i zkušenostmi. Zpozornět byste měli zvláště tehdy, pokud trpíte krátokozrakostí a/nebo nepravidelným astigmatismem, váš zrak se zhoršil a silnější dioptrie ho neupraví k lepšímu. K dalším příznakům patří:

• zdvojené či stínované vidění (někdy patrné pouze jedním okem),
• dezorientace a zmenšování vzdálenosti,
• mlha, zdvojení nebo paprsky okolo jasných světel,
• rozmazané vidění při řízení, zvláště v noci.

Léčba keratokonu

Keratokonus nelze zcela napravit, existuje ale celá řada metod, které vám mohou dopomoci k lepšímu vidění. Lidem, kteří dobře snáší kontaktní čočky, často pomůže aplikace tvrdých kontaktních čoček, které – krom toho, že upravují krátkozrakost a astigmatismus – tlačí na rohovku, čímž vyrovnávají její zakřivení. Populární jsou také kontaktní čočky sklerální, jejichž nasazování může být kvůli jejich velikosti problematické, pomáhají však i v pokročilejších stádiích nemoci.

Laserové operace, kterými se běžně léčí krátkozrakost, jsou v případě keratokonu kontraindikací, jelikož představují nebezpečí pro již ztenčenou rohovku. Dříve tak byla jedinou chirurgickou pomocí transplantace oční rohovky. Dnes už jsme na to výrazně lépe; k dispozici jsou hned dvě další metody léčby keratokonu.

Corneal Cross-linking (CXL, CCL)

Tento ambulantní zákrok pomáhá zastavit a stabilizovat progres keratokonu, je tak vhodný především v počátečních fázích nemoci a u mladších pacientů. Cílem je rohovku vytvrdit, tak jako zubař vytvrzuje polymerovou plombu, aby se už nemohla více vyklenovat. Při operaci se odstraní epitel rohovky, na oko se následně aplikuje riboflavin (vitamin B2) v kapkách a potom je ozařováno UV světlem. Celý zákrok trvá zhruba hodinu, během níž se v rohovkové tkáni vytvoří vazebná síť kolagenových vláken, která ji dostatečně zpevní.

Metoda ICRS

V případě pokročilejší deformace rohovky lze její tvar upravit implantací speciálních plastových prstenců. Během krátkého ambulantního zákroku se v rohovce laserem vytvoří úzký “tunel”, do něž se vsune předem připravený implantát, který vyklenutí oka oploští. Na klinice NeoVize NeoVize při léčbě keratokonu používají osvědčené intrastromální rohovkové prstence Keraring, jejichž zakřivení, tloušťka a velikost se vyrábí na míru konkrétního pacienta.

Obě metody lze kombinovat. S nasazením léčby v každém případě neváhejte a zbytečně ji neoddalujte, nejlepší výsledky lze očekávat v počátečních stádiích. Léčba je vždy individuální, na základě výsledků vyšetření lékaři stanoví pro každého pacienta ten nejvhodnější postup. A co víc můžete pro své oči udělat? Docházejte na pravidelné kontroly, abyste včas zaregistrovali změny.

Zdroj informací: https://www.neovize.cz