Odmítají vaše ratolesti jíst syrovou zeleninu? Při pohledu na ovoce se šklebí a chtějí raději sladkosti? Naučte je jíst zdravě nenásilnou formou! Máte-li vlastní zahrádku nebo přístup k lokálním potravinám, pak si nakupte zásoby a pusťte se do zavařování. Ne nadarmo měly babičky vždy plnou spíž zavařených dobrot. V tomto článku se dozvíte, jak uvařit lahodný kompot, jak dlouhá má být doba zavařování a co za pomůcky k tomu budete potřebovat.

Ovocné kompoty namísto sladkostí

Mnoho dětí je závislých na cukru. Doslova milují čokoládu, bonbony a nejrůznější sladkosti, které nejen kazí zuby, ale především napomáhají tloustnutí a zvyšují riziko cukrovky. Abyste své děti ochránili před dopady konzumace ďáblových cukrátek, naučte je jíst kompoty. Základem je čerstvost a zralost zavařovaného ovoce. Vybrané kusy vždy zkontrolujte, aby nebyly nahnilé nebo chycené plísní. Samotný proces zavařování je velmi jednoduchý. Ovoce řádně umyjete, poskládáte do sklenic (nemačkáte!), přidáte vodu, sladidlo, případně koření, zavíčkujete a vaříte 15 až 30 minut na 90 °C v závislosti na použitém druhu ovoce. Nakonec sklenice necháte úplně vychladnout ideálně položené dnem vzhůru. Nevíte-li si přesto rady, pomůže vám kniha o zavařování.

Nezbytné pomůcky pro zavařování v hrnci

Než se pustíte do přípravy, je potřeba pořídit si vhodné nádobí. Kromě hrnce pro zavařování jsou další nejdůležitější proprietou  pochopitelně sklenice. Ty by měly mít takovou velikost, abyste po otevření kompotu stihli vše sníst, než dojde ke znehodnocení potravin (tzn. zhruba do týdne). Zavařovačka se musí také vejít do lednice, jelikož otevřený kompot je nutné skladovat tam, ve spíži tak dlouho nevydrží. Na správnou sklenici pak musí přijít správné víčko. Obojí většinou seženete ve specializovaných prodejnách.

Široký sortiment pomůcek pro zavařování okurek, kompotů a marmelád naleznete například na webu Zavařuj.cz. Kromě kvalitních českých výrobků oceníte rychlé dodání a opravdu velký výběr zboží. Jestli stále nemáte všechny důležité propriety, abyste mohli začít zavářet, pak zde najdete vše potřebné.