Mnoho žen si nedokáže odříct svoji oblíbenou kávu ani v době těhotenství anebo kojení. Některé naopak striktně s kávou přestanou, jakmile zjistí, že za několik měsíců přivítají na světě nového človíčka. Který přístup je správný a je vůbec kofein v těhotenství a v období kojení bezpečný?

Těhotné ženy kofein odbourávají déle

Přesto není kofein těhotným ženám zcela zapovězen. Jednu až dvě kávy si dámy v očekávání dovolit mohou. Na druhou stranu je opravdu potřeba počítat s tím, že kofein v jejich těle zůstane déle než v případě běžného člověka, který není těhotný. V průměru se jedná o 2x až 3x delší dobu. Odbourávání kofeinu se dokonce ještě prodlužuje v posledním měsíci těhotenství, kdy není výjimkou působení kofeinu i 10 hodin po požití jediného hrnku kávy.

Většina těhotných žen kofein raději omezuje

Jedno espresso denně nenarozenému dítěti sice neublíží, ale dva šálky by již mohly způsobit jeho vyšší aktivitu uvnitř dělohy. Důsledkem by mohlo být například to, že se nevyspí ani maminka, protože jak známo plod v děloze se hýbe nejvíce v noci. Pro některé budoucí matky je v tomto ohledu řešením káva bez kofeinu. Ta sice minimální množství tohoto alkaloidu obsahuje, není jej ale tolik, aby ve vysoké míře negativně ovlivnil chování plodu. Některé ženy sice nejsou konzumací bezkofeinové kávy nadšeny především z důvodu její rozdílné chuti, ale víte-li, jak připravit kávu tak, aby vám chutnala, nemusí pro vás být konzumace kávy bez kofeinu strašákem.

Jaké je vhodné množství kofeinu pro těhotné a kojící ženy?

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se pro těhotné ženy bezpečná dávka pohybuje okolo 200 mg za den. To znamená zhruba 2 espresa. U kojících žen je tato dávka přibližně dvojnásobná, přičemž jednorázová dávka kofeinu by neměla přesáhnout 200 mg. Větší množství kofeinu přijaté těhotnou ženou pak může kromě nižší porodní váhy vyústit také v riziko potratu plodu, nevolností anebo pozdějších poruch spánku již narozeného dítěte. Děti, jejichž matky v těhotenství konzumovaly ve zvýšené míře kofein, jsou také vystaveny vyššímu riziku vzniku civilizačních chorob v dospělosti. Pro své dítě uděláte nejvíce, nebudete-li to tedy s kávou v těhotenství přehánět. Místo dalšího šálku espressa tedy raději svému potomkovi pořiďte nějaké hračky do začátku. Co třeba hadrová panenka přátelství, jejíž koupí podpoříte utlačované tibetské ženy?