Hlíva ústřičná

V posledních letech je často v souvislosti se zdravým stravováním zmiňovaná také hlíva ústřičná. Že se jedná o houbu, je již veřejně známo, i když název spíš evokuje příbuznost s ústřicemi, třeba mořskými plody.

Autor obrázku: Tomáš Zeleninský

K dostání je hlíva jak v běžných potravinách, nebo prodejně zeleniny, tak na jídelních lístcích v restauracích a jídelnách. Proto by bylo dobré vědět, z jakých důvodů lze hlívu konzumovat a čím vším může být našemu organismu prospěšná.

V první řadě je to krev, které hlíva pomáhá. Tuto lidskou tekutinu hlíva ústřičná po požití čistí, takže upravuje jakékoli problémy s krevní soustavou. Zvyšuje tím i obranyschopnost těla a zpevňuje cévy. Měla by být na pravidelném jídelníčku všech osob, které trápí vysoký nebo nízký krevní tlak, nemoci cév i srdce.

Tím, že čistí krev a perfektně tělo detoxikuje, zabraňuje i jiným nezmarům. Omezuje výskyt nemoci kůže, jako obyčejné svědění, tak výskyt vřídků, pupínků, ale i ekzémů. Pravidelná konzumace této houby dokonce podporuje boj s bradavicemi. A velice výrazně. Dokonce tak, že ji i někteří kožní lékaři doporučují pří léčbě bradavic.

Hlíva nejen že čistí krev, ale také snižuje hladinu cukru v ní. Je tím nápomocná při léčbě řady chronických onemocnění, jak jsou především diabetici, alergici nebo astmatici. Umírňují se dýchací potíže a jsou omezeny zánětlivé procesy v těle.

Naprosto dokonalá je houba pro regeneraci vnitřních orgánů. Zaměřuje se na jednotlivé buňky, které obnovuje a tím i celý organismus. Je proto často doporučována při onemocnění ledvin, jater či dalších orgánů.

Ale dost bylo nemocí, hlíva je vůbec prospěšná i zcela zdravému organismu. Ať už jako prevence, tak jako uklidňující prostředek. Uvolňuje vnitřní napětí, stres a zmírňuje celkovou únavu těla. Detoxikuje tělo, zbavuje jej nepotřebných látek, napomáhá při trávicích potížích, a také zpomaluje stárnutí.