Co to jsou hemeroidy?

Hemeroidy má teoreticky v těle každý člověk, jedná se totiž o speciální uzliny v oblasti konečníku. Tyto uzliny dostávají svůj název až potom, když se dostanou do stádia zduření, protože to začíná pro člověka být problémem.

Lze vznik hemeroidů nějak ovlivnit?

Autor obrázku: Fimb

Zduření těchto uzlin způsobuje více věcí, ale ve většině případů za mnohé může strava. Člověk totiž přestává jíst doporučené množství potravin, které obsahují vlákninu a naopak je nahrazují větším množstvím potravitn s poměrně vysokým obsahem tuku.

Další věcí je to, že má člověk málo pohybu, tím, že neustále sedí, může také přičinit ke zduření. Nejedná se pouze o sezení na pohovce, ale zejména nebezpečné může být návyk dlouhého vysedávání na toaletě. Stolice může tlačit na svaly a stěny konečníku.

I v tomto onemocnění hraje dost velkou roli dědičnost. Když těmito potíži trpí vaše rodina po generace, je velmi pravděpodobné, že i když budete pevně dodržovat všechny zásady, můžete hemeroidy také trpět.

Jak můžeme hemeroidy léčit?

Domácí léčení :

Domácí léčení spočívá v tom, že si zajdete do lékárny, kde vám doporučí mastičky, čípky a různé extrakty do koupele. Můžete si hovět v pohodlí domova, když budete dodržovat a dbát na to, abyste nevynechali mazání či nezapomněli na pravidelnost zavádění si čípků a podobně. Nastat ale může i situace, že ani po usilovném domácím léčení se váš zdravotní stav nezlepší a v tom případě je nezbytné, abyste navštívili lékaře.

Chirurgický zákrok:

Když pacientovi nepomůže domácí léčba, musí navštívit doktora. Po domluvě a dle závažnosti se domluví na chirurgickém zákroku. Tento zákrok je poměrně běžný, takže se ho nikdo nemusí bát.

Zákroků, jak hemeroidy vyléčit, je také více. Nejčastěji se používá podvázání cévek, které přivádějí krev do těchto uzlin, či navléct kroužky na dané uzliny anebo jsou zde ještě moderní způsoby, což je odstranění pomocí laseru anebo tekutého dusíku.

Jsou nějaká doporučení po takovém zákroku?

Samozřejmě, lékaři doporučují, aby se do těla dostal dostatek tekutin, takže dodržovat pitný režim a jíst jídla obsahující mnoho vlákniny. Doplnit denní plán o pohyb. Je důležité vyhnout se kořeněným, kyselým jídlům, pečovat o intimní partie a třeba je dvakrát, třikrát denně osprchovat aspoň na pět minut.