Pro někoho životní styl a pro druhého naprosto nemožný způsob života. Jaký je rozdíl mezi tím, když je člověk vegetarián a vegan ?

Autor obrázku: La Melodie

Vegetarián

Člověk, který je označován jako vegetarián je ten, kdo žije svůj život, aniž by konzumoval maso. Někdo si to vyloží, jako že nejí žádné maso – a to ani rybinu, ale jsou takoví, co nesmí maso (kuřecí, vepřové, hovězí…) ale třeba rybu si dají.

Vegan

Veganství není jen o jídle, ale o celkovém způsobu a pohledu nejen na život, ale také na svět. Samozřejmě, že se liší i jejich strava a to tak, že vegani kromě toho, že nejí maso, tak nejí ani žádnou surovinu, která pochází ze živočišného původu – jako je například mléko (kráva = živočich) nebo vejce (slepice = živočich) a podobně.

Proč se lidé stávají vegetariány či vegany?

Jeden z důvodů, proč člověk nejí maso je ten, že mu třeba vadí pocit, že to zvíře se musí zabít před tím, než přijde na talíř a on nechce, aby zvíře trpělo. Dalším důvodem může být jistá víra, protože v dnešní době existuje mnoho moderních náboženství, která mají striktní pravidla (např. člověk nesmí mít propíchnuté uši a nosit náušnice, či odhalovat ramena, takže nesmí nosit tričko na ramínka anebo právě, že nesmí jíst maso). A podstatným důvodem je ten, že je to zdravé.

Může být způsob takovéto stravy opravdu zdravý?

Autor obrázku: Jennifer Young

Na jednu stranu je to téměř nemožné, protože maso i živočišné produkty obsahují mnoho bílkovin a železa, které člověk potřebuje. Ale zase na druhou stranu, pokud byste se jídelníčkem nějakého vegetariána či vegana drželi třeba týden nebo dva, tak si pořádně pročistíte celý organismus a to je pro tělo opravdu zdravé. A nejen pro tělo, ale také pro duši.

Takže – chybí vegetariánovi bílkoviny?

Samozřejmě, že když je člověk dlouhodobě vegetariánem či veganem, tělo si na to zvykne a přizpůsobuje se tomu, ale také mu daný člověk musí pomoct. Mnoho vegetariánů a veganů jsou zběhlí v tom, co musí svému tělu dodat, aby mu nic nechybělo. Je jasné, že nejen maso obsahuje bílkoviny a železo, ale také je najdeme v jistém druhu zeleniny a podobně. (např. zelená listová zelenina, červené ovoce…)

Nemůžeme nikoho odsuzovat za to, jak se stravuje, ale stejně je nelepší a také nejzdravější, jíst to, na co máme chuť, protože si takto tělo samo říká, co potřebuje.