Tipy pro uchování zdravého zraku

0
258

beautiful-2314_1920

Oči nám poskytují nejtěsnější kontakt s okolím. Pro každého člověka je zrak tím nejcennějším smyslem a jeho poškození nebo ztráta by znamenala výrazné omezení kvality života. Jak bychom však měli náš zrak chránit? Zde jsou naše tipy.

Jak fungují naše oči?

Lidské oko je orgán, u kterého je funkční částí jeho čočka, která zajišťuje lom světelných paprsků procházejících oční rohovkou. Ty pak dopadají na sítnici a následně se přenášejí do mozku. Pokud čočka funguje správně, světelné paprsky se protnou přesně na sítnici a výsledkem je ostrý obraz, který vidíme.

V případě, že funguje špatně, pak se světelné paprsky protínají před nebo za sítnicí. Důsledkem je pak rozmazaný obraz. Pro korekci těchto vad jsou zapotřebí čočky, brýle, nebo operace.

Tipy, jak uchovat zdravý zrak

Naše oči stále více namáhané, jelikož neustále hledíme do televize, počítače, na cestu v autě apod. Následující rady a tipy jsou skvělé, jak ochránit naše oči před nadměrným zatěžováním a udržet je stále zdravé.

Důležitou roli hraje stravování

beautiful-2315_1920Ochrana zraku začíná u jídla. Naše oči stejně jakýkoliv jiný orgán v našem těle potřebuje živiny. Oči potřebují především omega3-mastné kyseliny, zinek, lutein, vitamín C a E. Díky hlídání si těchto živin a jejich dostatečném přijímání můžete předejít řadě očním problémům, které jsou podmíněné věkem. Mezi ně patří např. makulární degenerace nebo šedý zákal.

Pro zajištění dostatečného množství živin doporučujeme konzumovat:

  • zelenou listovou zeleninu (např. špenát, kapustu, zelí atd.)
  • ryby s vysokým obsahem olejů (např. losos, tuňák)
  • vejce, ořechy, fazoly a další zdroje nemasových bílkovin
  • citrusové plody nebo šťávy (např. pomeranče)

Přestaňte s kouřením

Kouření podporuje nástup makulární degenerace, vznik šedého zákalu nebo poškození zrakového nervu, proto doporučujeme s kouřením úplně přestat.

Chraňte oči brýlemi

Nejen v letních, ale i v zimních měsících doporučujeme chránit oči i zrak před slunečním zářením. Nadměrné vystavování očí paprskům způsobuje šedý zákal i makulární degeneraci. Při výběru slunečních brýlí tedy vybírejte takové, které zabraňují pronikání 99 – 100 % UVA a UVB paprsků.

Omezte kontakt s obrazovkami

Každodenní mnohahodinové dívání do počítače nebo televize není pro oči zdravé. Při takovémto namáhání očí často dochází k:

  • pocitu suchosti
  • rozmazanému vidění
  • obtížnému zaostřování do dálky
  • bolesti hlavy, krku, zad a ramen

Onemocnění, která hrozí

Jak už bylo výše nastíněno, nejčastěji vám hrozí při nedodržování uvedených rad šedý zákal, makulární degenerace či poškození zrakového nervu.

Šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta je vážný oční problém, kde je snížena průhlednost jinak čiré oční čočky. Kvůli zakalení se snižuje průchod světelných paprsků k sítnici oka a důsledkem je pak neostré, zamlžené vidění s šedým filtrem. Jedinou účinnou metodou je operace šedého zákalu, při kterém je postižená oční čočka odstraněna a nahrazena umělou nitrooční čočkou.

Šedý zákal souvisí s přirozeným procesem stárnutí čočky a nejčastěji postihuje osoby starší 65 let a více. Přesné příčiny šedého zákalu nejsou známy. Za vznikem mohou stát některé nemoci, genetické vlivy, rasa, pohlaví, dlouhodobá aplikace některých kapek, kouření, užívání drog, špatná životospráva, vystavení UV záření apod.

Makulární degenerace

Jedná se o závažné oční onemocnění, u kterého dochází ke ztrátě centrálního vidění a v některých případech až ke ztrátě zraku. Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách – suché a vlhké, kdy je suchá forma charakteristiká zánikem epitelu sítnice a fotoreceptorů. Zhoršování zraku je u této formy pomalé. Druhou je vlhká forma, u které dochází k prosakování a krvácení do sítnice, k otokům sítnice či jejímu odloučení. Vlhká forma probíhá rychle a nejčastěji se projevuje u lidí starších 55 let.

Mezi pozorovatelné příznaky patří zamlžený pohled, šedavá místa v centrální oblasti vidění, neobvykle rozostřený obraz či rozvlněné linie a písmena.

Poškození zrakového nervu

Glaukom neboli zelený zákal je onemocnění, při kterém dochází k poškození zrakového nervu. Neléčený glaukom může skončit až slepotou.