Mluvme o enuréze a řešme ji

0
442

Mluvme o enuréze a řešme ji

Že vám název enuréza nic neříká? Určitě budete vědět o čem je řeč hned, když řekneme noční pomočování. Netýká se jen dětí, ale i dospívajících a dospělých. Pokud tuto nemoc nebudeme řešit, může se s naším dítkem dostat až do dospělosti.

Neveselé noční procitnutí

Cupitání nožiček, probouzení rodičů, u větších dětí samostatné hledání čistého ložního prádla, převlékání, ulehání a stres z opětovného počůrání. Je to neuvěřitelné, ale až 60 000 dětí trpí v předškolním věku enurézou. Donedávna lékaři nevěděli proč se tak děje, neměli jednotný názor, jak nemoc odhalit a jak ji léčit. Až šest dětských urologů a nefrologů z různých zemí přišlo s novým postupem jak léčit enurézu.

Návštěva lékaře

Pokud dítě dovrší pěti let a stále se v noci počůrává, měli bysme začít tento problém řešit. Neodkladná je léčba tehdy, pokud dítě trpí psychickými potížemi, dělá mu problém spánek mimo domov, začíná se stranit kolektivu, pokud dochází ke snížení sebevědomí, poruchám spánku, které můžou ovlivnit zdraví a fungování během dne.

Když se nemoc neléčí, může přetrvat až do dospělosti. To se děje ve 2-3% případů.

Čím déle nemoc trvá a není léčena, tím větší zásah do sebevědomí osoby může mít. Proto bychom po dosažení věku pěti let měli navštívit praktického dětského lékaře, dětského urologa nebo nefrologa. Ti provedou potřebné vyšetření.

Enuritikové

Nejčastější forma nočního pomočování se vyskytuje u 15-20% pětiletých, 10% sedmiletých a 3% dvanáctiletých dětí. Většina dětí a dospívajících se pomočuje proto, že jejich močový měchýř kapacitně nestačí moči, kterou tělo v průběhu spánku vytvoří. Další možností je tvrdý spánek a špatné probouzení, kdy močový měchýř svými signály spícího enuritika nevzbudí. Stejně jako u lidí, kteří ve spánku chrápou, i u enuritiků dochází k nekvalitnímu spánku, což může mít za následek zhoršení soustředění, rychlost učení, zhoršení zpracovávání informací, inteligenci, zkrakovou paměť a spoustu dalších.

Jak enuritikům pomoci

Před spaním dbejte na to, aby se vymočilo. Toaleta by měla být dobře přístupná, mnohdy se děti bojí tmy, zavřených dveří. Není dobré dohánět tekutinový deficit večer, důležité je pití v průběhu dne a večer pít střídměji. Dobrá a pestrá strava, ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, jogurty.

Dítěti nesmíte dávat vinu za to, že se počůralo. Tím jen vyvoláváte stres na obou stranách. Nedávejte žádné tresty, nekřičte. Ráno by se mělo umýt, malé děti s rodičem, větší samostatně. Nebojte se o problému mluvit před celou rodinou (vaší, ne před širokým příbuzenstvem), dítě se nesmí cítit se svým trápením osaměle a zahnané do kouta. Za úspěch a snahu chvalte, je to velmi důležité a podpoříte v dítěti tolik potřebnou víru, že to zvládne.