Jste často nemocní? Zkuste selen.

Aby vaše tělo nepřemohly škodlivé vlivy volných radikálů, potřebujete mít dostatek selenu. Právě on hlídá jejich hladinu, aby nedošlo k jejich velkému nahromadění a nezačaly se projevovat první příznaky nemoci.

Pokud se vám sníží obsah selenu v organismu, poznáte to až po nějaké době. Naopak jeho doplnění je znát mnohem dřív, už přibližně po dvou týdnech. Zvláště lidé, kteří jsou citlivý a reagují i na lehčí nemoce, pozorují pomoc selenu hned v prvních týdnech užívání. Třeba dlouhodobé časté problémy s chonickou rýmou, nebo podráždění v krku způsobované smogem, sychravým počasím, inverzí… Po užívání selenu obtíže často ustanou a lidé zažívají jen klasické onemocnění, jako třeba chřipku jednou za rok.

Vytrvalost přináší ovoce

Účinky dlouhodobého užívání selenu ukazují, že má vliv i na civilizační choroby, které způsobuje dnešní životní styl, neustálý stres, napětí…  Musíme ho však užívat dlouhodobě. Ikdyž hladina selenu začne stoupat už po prvních týdnech, jeho výše je v normálu až po třech měsících užívání. Pokud budeme doplňovat selen včas, můžeme předejít již zmiňovaným civilizačním chorobám. Selen u nás ale doplňuje jen asi 15% obyvatel. Aby mělo doplňování smysl, je třeba brát ho v podstatě stále, protože po vysazení jeho hladina v těle rychle klesá.

Jak je možné, že chybí

Naši předkové měli selenu dost, ale při tání ledovců zřejmě rozpustné minerály se selenem „odpluly“ do moří. Moderní zemědělství také neprospívá množství selenu v půdě. Obhospodařování je tak intenzivní a vytrvalé, že je ho málo a do plodin se ho tedy dostává taktéž málo. Neprospívají mu ani kyselé deště, které ho rozpouštějí. A doplňování selenu se u nás neprovádí, na rozdíl od jiných zemí.

To znamená, že bez potravinových doplňků dostatek selenu nezískáme. Jsme na dolních příčkách pomyslného řebříčku naměřené koncentrace selenu v moči.

Jaké pozitiva má na organismus

Již jsme zmínili, že díky dlouhodobému užívání selenu můžeme předejít civilizačním chorobám. Kromě toho jeho dodávání do těla zmírňuje potíže kloubů, zánětlivé onemocnění, výborný je i na kvalitu a lesk vlasů, pevnost a lesk nehtů. Dalším plusem je, že má dobrý vliv při poruchách funkce štítné žlázy.

Dávkování

Protože je selen potravinový doplněk a ne lék, riziko nežádoucích účinků při konzumaci vyšších dávek je prakticky nereálné. Jeho vstřebávání je podpořeno kvasnicemi, takže můžete zakoupit buď samostatný selen, ale ten nemá tak dobrou vstřebatelnost jako pokud ho zakoupíte ve formě doplňků stravy obsahujících selen vázaný na kvasnice.