Důležité doplňky stravy – 1. část

0
303
Autor obrázku: Frank de Kleine

Důležité doplňky stravy – 1. část

Mimo minerály a vitamíny jsou nutné pro dobré fungování našeho těla i další látky. Podívejme se na to, co konkrétně chybí nám a jak potřebné nedostatky napravit.

Bromelin

Jedná se o enzym, který je hojně využíván při zmírňování otoků a bolestí a také léčí infekce či revma. Výsledky prokázaly, že zvyšuje účinnost chemoterapie tak, aby tělo více netrpělo. Bromelin je také často doporučován při redukční dietě, kdy napomáhá tukům najít cestu z těl ven. Jeho účinky byly také vypozorovány při ošetření pooperačních stavů, při zlomeninách anebo jiných pohmožděninách. Je nápomocen při akutních chorobách, neboť napomáhá vstřebávat léky a omezuje vznik kardiovaskulárních chorob. Největší a nejlepší zdroj je čerstvý ananas.

Pokud jste na něj přecitlivělí, tak volte bromelin v tabletách. A vždy se o požívání poraďte raději s lékařem.

Vláknina

Autor obrázku: THOR

Všechny osoby, které nemají jídelníček složen z pestré strany, nejí pravidelně, drží diety apod., tudíž většina osob v ČR, by měly konzumovat větší množství vlákniny. Ta existuje ve dvou formách – rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná je obsažena ve většině čerstvé zeleniny a tím, že na sebe váže vodu, kterou vylučuje, a tudíž zřeďuje stolici. Takto zředěná stolice zajistí snadnější vylučování a tudíž i mnohem lepší funkce trávicí soustavy.

Nerozpustná vláknina je ta, která zvětšuje objem stolice, a tudíž opět usnadňuje vylučování.

Nejlepším zdrojem nerozpustné vlákniny jsou obilné otruby. Největším problémem trávení je nesprávné vylučování a to obvykle na nedostatku příjmu vlákniny. Dlouhodobý nedostatek vede k onemocnění trávicí soustavy, jako záněty a postupně i k rakovině.

Koenzym Q10

Recept na mládí by jistě obsahoval koenzym Q10. Je často propagován marketingovými akcemi a i když je většina reklam tak nějak přehnaná, nutno zmínit i známé pořekadlo, že na každém šprochu, pravdy trochu. Koenzym Q10 pomáhá při snižování nadváhy, je nápomocný při léčbě vážných nemocí, jak i rakoviny, ale i srdečních chorob. Povzbuzuje léčbu dásní, podporuje detoxikaci a napomáhá zvýšit energii lidského těla. A vůbec jednou z nejpodstatnějších vlastností, kterou tělu poskytuje je, že zpomaluje stárnutí. Lidé se cítí povzbuzeni, svěží a zdraví.

S užíváním Koenzymu Q10 je nutno také zacházet opatrně a pokud dojde k nežádoucím účinkům, doplněk stravy vynechat, stejně také při těhotenství, při kojení a dávat si pozor i při chronických onemocnění.

Lecitin a cholin

Autor obrázku: Frank de Kleine

Jedná se o dvě, velice podobné látky, proto jsou často uváděny spolu už jen pro podobné účinky. Jak Lecitin, tak cholin jsou důležité pro zdravá játra a nervy. Pomáhají nejen při léčbě nemocí, ale slouží i jako prevence. Nápomocné jsou pro zbavování jedů z těla ven, zlepšují paměť a jsou výraznou prevencí Alzheimerovy choroby. Lecitin i cholin by měly do své stravy zařadit všechny páry, které se snaží otěhotnět. Obě látky podporují plodnost.

Bohatý zdroj lecitinu a cholinu jsou vejce, játra, sója, květák, kapusta či arašídy. Pokud se vám zdá, že i tak máte lecitinu i cholinu málo, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o způsobu dávkování.

A pakliže užíváte doplňky stravy, a vyskytnou-li se nežádoucí účinky, požití lecitinu i cholinu vyřaďte.