Boj s nadbytečnými kilogramy? Zkuste kolečkové brusle!

Autor obrázku: Nick Webb

Kolečkové brusle u nás mají vlastní specifickou a docela dlouhou historii. Jednalo se většinou ale o speciální nástavce na klasické boty. Moderní kolečkové brusle jsou ale na úplně jiné úrovni. Jsou to špičkové prostředky k rychlé, ale bezpečné jízdě, pohodlné a hlavně velmi efektivní pro spalování nadbytečných kilogramů. Nahlédněme na koupi a výběr správných bruslí.

Kolečka v jedné řadě, tedy „inline“

Moderní kolečkové brusle se značně liší od svých starých předchůdců. Kolečka již nejsou ve dvou řadách. Jsou pouze v jedné řadě za sebou připevněné na speciální botě k tomuto sportu určené. Jejich kvalita se značně změnila a přešla do velmi vysoké úrovně. A to jak klasické kolečkové brusle pro dospělé, tak dětské inline brusle. Umožňují lepší požitek z jízdy a i vlastnosti ovládání, na což se podíváme dále.

Samotný výběr bruslí je důležitý. Měli bychom si totiž uvědomit, že kvalitní brusle nebudou stát pár stovek korun, ale že určitě přes 1000 Kč minimálně půjdeme. Proč je nutno dbát na kvalitu? Nejdůležitějším aspektem při koupi jsou jistě kolečka a ložiska bruslí. Pak dále samotné uchycení a provedení. Kolečka by měla být kvalitně přidělána na nosnou konstrukci a to vše by mělo perfektně doléhat k samotné botě.

Vlastnosti bruslí

Změna uspořádání přinesla velké výhody pro sportovce. Brusle se nestaly jen botou s kolečky, ale je to v podstatě nástroj vhodný pro rychlý a pohodlný přesun. Díky změně celé koncepce je pohyb na bruslích plynulejší, rychlejší a snadnější. Samozřejmě se zvýšila rychlost a s tím je třeba počítat. Rozhodně je nutné mít chrániče na brusle. Ochrání důležité klouby a hodí se i ochranná přilba.

Brusle vám pomohou vybrat odborníci nebo si je lze pořídit na specializovaných e-shopech. Vhodný je třeba Radicalsport.cz, kde nalezneme velmi široký sortiment. Bruslení je rozhodně aktivitou zdraví prospěšnou, je třeba dodržovat některé zásady bezpečnosti. Díky lepším povrchům cyklostezek tak může být bruslení skvělým sportem a relaxací zároveň.