Pochoutky z pórku

0
573
Autor obrázku: Lablascovegmenu

Pochoutky z pórku

Máte rádi pórek? Nebo chcete jenom vyzkoušet nějaký nový recept a zároveň zdravého? Pórek skýtá nesčetné možnosti přípravy a vždy vám na stůl vykouzlí nějakou pochoutku.

Pórek zapečený v jogurtu

Autor obrázku: Lablascovegmenu

Potřebovat budete 150g salámu, 500g pórku, 100g sýru, 1 kelímek jogurtu, 1 vejce, bílý pepř, petržel, máslo, sůl

Pórek očistěte, případně vrchní listy odstraňte, občas se za nimi hlína drží hlína. Nakrájejte ho na menší kousky a povařte v osolené vodě. Mezitím si připravte zálivku. Petržel nasekejte najemno a přidejte k jogurtu a vejci, které si dáte do misky. Dochuťte solí, pepřem, či jinými přísadami podle chuti.

Zapékací mísu vytřete máslem a rozložte do ní kousky pórku. Posypte je nastrouhaným sýrem a salámem, který nakrájíte na kostičky. Přelijte zálivkou z jogurtu a vejce a vložte do předehřáté trouby na 180°C. Zapékejte zhruba 25 až 30 minut.

Plněný pórek

Potřebujete 800g pórku, 450g rajčat, 1 cibuli, 100ml mléka, 300g mletého masa, 1 vejce, máslo, housku, strouhanku, sůl, pepř, vývar

Nejdříve si připravte náplň do pórku. Housku namočte do mléka, nechte ji nasáknout a následně mléko vymačkejte. Rozmočené pečivo rozmělněte a přidejte mleté mase a vejce, následně dochuťte solí a pepřem. Pokud by se vám zdála směs příliš řídká, zahustěte ji trochou strouhanky.

Rajčata nařízněte a nechte je spařit. Po vychladnutí z nich odstraňte slupku. Mezitím si nechte rozpustit máslo a v něm následně zpěňte cibuli. Přidejte rajčata a duste je do měkka. Podle potřeby je potom můžete prolisovat.

Konečně přichází řada na pórek, protože co by to bylo za jídlo z pórku, kdyby v něm chyběl pórek. Použijte jenom bílé silnější stonky, zelené části odkrojte a schovejte, budou se hodit na jiné pokrmy. Bílé části podélně rozkrojte a odstraňte střed. Vzniklé lodičky naplňte směsí.

Do vymazané zapékací mísy naskládejte pórky a zalijte rajčaty. Podle potřeby dochuťte a podlijte trochou vývaru. Mísu přiklopte poklopem a vložte do předehřáté trouby.

Pórek s rozinkami

Na tento pokrm si připravte 5ks středně velkého pórku, 20g másla, rozinky, zeleninový bujón, sladkou smetanu

Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Na rozehřátou pánev dejte máslo a nechte ho rozpustit. Po chvíli přidejte i kolečka pórku a pozvolna restujte. Po orestování pórek podlijte vodou a přidejte zeleninový bujón. Přidejte rozinky a duste zhruba 10 minut. Nakonec do směsi přidejte smetanu a dochuťte solí podle chuti. Přidat můžete i pepř.

Pórek s rýží

Autor obrázku: LollyKnit

Na tento recept budete potřebovat 1/2kg pórku, 1 rajský protlak, rýži, olej, mletou sladkou papriku, sůl, sýr

Pórek opět pořádně očistěte, aby na něm nezůstala hlína a jiné nečistoty. Následně ho nakrájejte na malé kousky a vložte je do osolené vody. Vařte doměkka. Mezitím si na nějaké větší pánvi rozehřejte olej, kam následně přidejte i pórek. Přidejte i sladkou papriku a pórek osmahněte. Podlijte vodou a přidejte rýži. Zalijte rajským protlakem a osolte. Vložte do trouby a pokrm duste, dokud rýže nezměkne. Nakonec, když je jídlo hotové, posypte ho sýrem a můžete podávat!