Dárcovství vajíček

0
232

Fajn brigáda a pomoc druhým, nebo zdravotní potíže?

Darování vajíček (oocytů) je v dnešní době běžná věc. Je ze zákona anonymní a dárkyně dostávají finanční odměnu. Je dobrovolné a vhodné i pro bezdětné studentky, které si touto cestou mohou přivydělat při studiu.

Proč je dobré darovat vajíčka

Někdo daruje krev, někdo krevní plazmu, někdo kostní dřeň. Všechno je to užitečné. Když darujete svá vajíčka, dáte někomu šanci mít dítě. Zákon tvrdí že, matka je ta, která dítě porodila. Proto je umožněna tato pomoc párům, které děti mít nemohou.

Někdo tvrdí, že je divné, že po světě běhají jeho děti. Není na tom nic divného, je to legální, ale anonymita je důležitá. Některé ženy si mohou myslet, že jsou inteligentní, slušné, velmi dobře vychované a šarmantní, tak proč by svůj šarm dobrovolně touto cestou nedarovaly. Některé páry jsou s dárkyní spokojeni a přejí si mít další dítě od stejné dárkyně. Což lze umožnit, když dárkyně souhlasí.

Jak se stát dárkyní?

Pokud se žena rozhodne darovat svá vajíčka, hlásí se v dárcovském centru. Věková hranice je 18-35 let. Dárkyně musí mít dobrý zdravotní stav. Je vyšetřena gynekologicky, endokrinologicky a geneticky. Pokud je vše v pořádku a jsou vyloučeny pohlavní choroby, tak se žena stává dárkyní. Musí být srozuměna a poučena o všech okolnostech. Po testech navštíví centrum zhruba 4x na základě ultrazvuku a z důvodu aby lékaři předali dárkyni stimulující léky, které si dárkyně musí sama aplikovat.

V den odběru se dárkyně dostaví časně a nalačno do centra. Odběr trvá kolem 15 minut, poté dárkyně ještě dospává ve spací místnosti asi hodinu. Poté dostane od lékařů peníze a s doprovodem ji propouštějí domů.

Jaká jsou rizika?

Zdravotní rizika při tomto dárcovství jsou možná, ale ne zas tak velmi častá. Bývá hospitalizováno kolem 1% dárkyň za rok a doktoři si s těmito věcmi umí poradit.

Dárkyni může potkat syndrom hyperstimulace tzn. nadměrné tvořivosti oocytů. Projevuje se tím, že se ženě velmi špatně dýchá a močí. Provázejí ji bolesti břicha. Dárkyni se zavodní plíce a mohla by se i udusit, když nevyhledá pomoc. Ne vždy je však tento stav tolik nebezpečný. Pokud si žena včas všimne nežádoucích účinků, a nahlásí to svému lékaři, syndrom se nerozvine do nadměrných potíží.

Dále se také dárkyně může setkat se stavem hyperkoagulačním. Je to stav, kdy se u ženy tvoří větší riziko krevní sraženiny a embolie.

Nechtěné těhotenství

To se stává velmi často, proto lékaři doporučují abstinenci sexu během celého procesu. Je to z toho důvodu, že dárkyně je stimulovaná léky, aby se jí tvořilo v těle co nejvíce vajíček a tím je extrémně plodná a otěhotnění.