Len setý známe jako všestrannou rostlinu s květy modrofialové barvy. Lněná vlákna ze stonků lnu jsou hojně využívaná v řadě průmyslových odvětví. Nejčastěji k výrobě látek. Ty mají skvělou vlastnost trvanlivosti a veliké odolnosti, navíc jsou ještě vysoce savé. Skvěle se tak hodí k výrobě ručníků, ložního prádla anebo oblečení.

Zdraví prospěšná jsou pak zejména lněná semínka. Jejich spektrum účinků je hodně široké.

Lněný olej

Semínka lnu považujeme za jedny z vůbec nejbohatších zdrojů nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), které jsou důležité pro udržení zdravého srdce a nervové soustavy.  Pokud nechceme jíst přímo semínka, skvěle jako zdroj těchto zdravých mastných kyselin poslouží lněný olej. Ten je navíc oproti klasickým olejům bohatý na vitamíny a lignany, což jsou speciální látky pomáhající v boji s rakovinou, bakteriemi nebo viry. Olej má lehce oříškovou chuť a uplatnění nachází prakticky výhradně ve studené kuchyni, vynikající je například do salátů.

Čaj

Lněná semínka můžeme využít i k jako výchozí surovinu k přípravě čaje. Dvě až tři lžíce lněných semen zalijeme asi 100 ml studené vody a necháme asi hodinu nabobtnat. Při tom dochází k uvolnění slizových látek, které mají léčebné účinky. Poté čaj slijeme a můžeme popíjet.

Vhodný je při bolesti v krku, kašli nebo zánětech v dutině ústní. Pomáhá také při pálení žáhy nebo při podráždění žaludku. Čaj můžeme použít i ve formě zevních obkladů, příklad při podráždění kůže, zánětů na kůži nebo i bércových vředů.

Kaše

Kaše z lněných semínek má rovněž prospěšné účinky, zejména ve formě obkladů. Vyrobíme ji vařením semen (asi 1a1/2 šálku) v asi dvou šálcích vody do zhoustnutí. Kaši je třeba při přípravě míchat. Po uvaření ji vkládáme do látkových obkladů a přikládáme na postižená místa.

Vynikající jsou tyto obklady při kašli, bolestech v krku, neustupující rýmě, ucpaném nose, zánětech vedlejších nosních dutin. Horké obklady totiž prokrvují postižené oblasti a tlumí bolest. Kojící maminky pak uvítají jejich léčebný účinek při bolesti v prsech spojených s nahromaděním mateřského mléka.

Semínka na průjem i zácpu

Lněná semínka skvěle působí jak při zácpě, tak při průjmu.

Při zácpě se doporučuje sníst 1-2 polévkových lžic a zapít dostatečným množstvím vody. Hlavně řádné zapití je skutečně důležité, jinak bude účinek opačný. Ve střevech dojde k tomu, že semínka nabobtnají a podpoří střevní činnost.

V případě průjmu zase platí pojídaní 1-2 lžic semen, ale se zapitím co nejmenším. Ve střevech pak semínka tekutinu naopak nasáknout, ještě spolu s patogeny a nežádoucími toxiny.