HX8072_01-IMS-cs_CZNepříjemný zápach z úst trápí mnoho lidí, jedná se však o citlivé téma, a tak se o něm příliš nemluví. Mnoho pacientů o svém problému vůbec netuší a okolí na něj málokdy upozorní, aby se dotyčná osoba náhodou necítila trapně nebo se rovnou neurazila. Příčiny tohoto zápachu bývají různé, avšak často mají jednoduché řešení. Dlouhodobější nelibý odér z pusy se nazývá „halitóza“ a trpí jím téměř celá čtvrtina dospělé populace. Pojďte se podívat na příčiny a možná řešení těchto obtíží.

Co opravdu způsobuje zápach z úst?

Se zápachem z úst se čas od času může setkat každý, nejčastěji se jedná o špatnou ústní hygienu, nedostatečnou péči o zuby, nevhodnou stravu a hektický životní styl. Ne vždy nežádoucí odér pochází ze žaludku, jak se ve společnosti traduje, naopak až 90 % všech případů vzniká přímo v ústech. Samotný zápach není životu ohrožující, je však obtěžující a může značit i závažnější problém či onemocnění. Nemyslete si, že si vystačíte s ústním sprejem nebo se žvýkačkou, to celý problém vyřeší jen na krátkou chvíli a spíše ho maskuje. V důsledku žijících bakterií v dutině ústní vznikají, za podpory konzumace jednoduchých sacharidů (cukrů), nebezpečné organické kyseliny. Ty nejenom, že způsobují vznik zubního kazu, ale rovněž mají vliv na vznik dalších odpadních látek a toxinů, jako třeba na páchnoucí sloučeniny síry, která je při odéru z úst velmi typická.

Co bývá dalším viníkem při odéru z úst?

Mezi další viníky při zápachu z pusy patří suchost v ústech, konzumace alkoholu a kávy, kouření a užívání některých léků. Také nedostatečný pitný režim má vliv na prostředí v okolí zubů a jazyka. Halitóza může značit i vážnější zdravotní obtíže, např. různé záněty v trávicím traktu, onemocnění jater a ledvin, cukrovku či rakovinu, nejčastěji hrtanu a tlustého střeva. Pokud se vám zápach z úst projevil náhle bez dřívějších náznaků obtíží, pravděpodobně se jedná o vzniklý zubní kaz a přemnožené bakterie v ústech. Po zásahu zubaře tento problém zase rychle odezní. Jako vhodná prevence je tedy na místě dostatečná zubní hygiena, zahrnující dokonale vyčištěný chrup a mezizubní prostory, a to při frekvenci minimálně 2× denně. Nezapomínejte také na jazyk a jeho čištění s pomocí speciální škrabky.

Konzumace některých potravin má vliv na váš dech

Pokud si dáváte pozor na cibuli a česnek, tak děláte dobře, ale budete se divit, mezi největší viníky nepatří. Konzumace masa způsobuje zahnívání malých částí mezi zuby, které zůstávají také v okolí dásní nebo třeba pod korunkami a pouhé vypláchnutí úst rozhodně nestačí. Budete také překvapeni,jak na zápach z úst působí bezsacharidová strava, při níž se tělo dostává do tzv. ketózy. Vysoký příjem bílkovin a tuků vám sice pomůže s hubnutím, s příjemným dechem však nikoliv.