Chcete se zbavit přebytečných kilogramů? Zkuste to s pulsmetrem!

Spousta žen, ať už v mládí nebo v dospělosti, bojuje se svojí postavou a nadbytečnými kily. Asi nemusím upozorňovat na fakt, že se svojí postavou je spokojeno pouze minimum z nich. Já samozřejmě nejsem výjimkou. Snažíme se omezovat energetický příjem v podobě jídla, toužíme přijít na chuť sportu, děláme prostě vše, co by nám mohlo pomoci dosáhnout vysněné postavy. Ale co když to děláme špatně? Je opravdu držení diet to, co nám přinese vysněný efekt? Co když se sice věnujeme sportu, ale špatným stylem?

Existuje spousta druhů pohybu, sportů, jež můžeme vykonávat. Některé jsou lepší na nabrání svalové hmoty, některé na udržení již získané kondice, jiné na hubnutí. Co se již ale dokázalo je důležitost dodržování ideální tepové frekvence, a jak při snaze nabrat svalovou hmotu, tak ve snaze zbavit se přebytečného tuku. Právě v tomto ohledu nám může pomoci pulsmetr.

Puls, neboli tep, můžeme definovat jako tlakovou vlnu, jenž je vyvolána tlakem krve proudící z levé srdeční komody do aorty, tzv. srdečnice. Následně se krev dostává do celého těla skrze tepny. Asi je každému jasné, že právě periody tohoto procesu odpovídají srdečnímu rytmu a frekvenci. Každý si svůj puls může na těle nahmatat na větších tepnách, nejčastěji se při „domácím“ měření tepu využívá zápěstní tepna, krkavice, vřetenní tepna či stehenní tepna.

Právě při cvičení bychom měli brát v potaz náš tep. Můžeme rozeznávat klidovou, aktuální a maximální tepovou frekvenci. Pokud se podíváme na klidovou tepovou frekvenci, většinou se pohybuje v rozmezí 65-75 tepů za minutu. Nejlépe je měřit ji po probuzení, nebo těsně před zalehnutím ke spánku. U atletů se klidová tepová frekvence bez problému pohybuje pouze okolo 50 tepů za minutu. Naopak vyšší tepová frekvence může signalizovat stres, budoucí onemocnění, nebo to, že jste se ještě nestihl zotavit po minulém tréninku.

Co se týče aktuální tepové frekvence, ta má vliv na spalování tuku nebo vytváření svalové hmoty. Proto bychom ji měli sledovat při každé aktivitě, sportu, a tím se snažit efektivně dosáhnout našich cílů. Pokud bude naše aktuální tepová frekvence příliš vysoká, budeme trénovat sílu a vytrvalost, tudíž k žádnému spalování tuků nedojde. Pokud bude naopak příliš nízká, značí to neefektivnost cvičení a de facto cvičení zbytečné.

A nakonec maximální tepová frekvence. Právě její hodnota odpovídá maximální intenzitě, které je organismus jedince schopen při zátěži dosáhnout a krátkodobě ji i udržet. Jde o hodnotu individuální, neovlivňuje ji ani tak trénink, jako spíše věk.

Pro nás je podstatná maximální tepová frekvence. Pro její spolehlivé zjištění by člověk musel navštívit odborníka. Ale i doma si přibližnou maximální tepovou frekvenci můžeme spočítat, a to využitím vzorce 220 – věk. Tato metoda samozřejmě nepatří mezi ty nejspolehlivější, ale za to je nejjednodušší. Pokud chceme dosáhnout přesnějšího výpočtu, měli bychom si minimálně jeden týden ihned po probuzení měřit tep po dobu 15 sekund. Následně hodnoty vynásobit čtyřmi a zprůměrovat.

Pokud jsme již zjistili, čemu je rovna naše maximální tepová frekvence, stačí nyní už jen zmínit, že pro efektivní spalování tuků, efektivní cvičení v tomto ohledu, by se naše tepová frekvence měla pohybovat přibližně v 60% naší maximální tepové frekvence. Toto nám pomůže jednoduše ohlídat právě pulsmetr. U většiny přístrojů si nastavíte maximální tepovou frekvenci a požadovaný interval, ve kterém svůj puls chcete udržet a hlídat. Poté již sám pulsmetr vše sleduje za nás! Upozorní signálem, pokud se náš tep bude blížit horní či spodní hranici nastaveného intervalu, což pro nás to bude jasným znamením, že máme zvolnit, nebo naopak trochu přidat. Krom hlídání tohoto intervalu většina přístrojů ukazuje také spotřebu kalorií, délku tréninku i například procentuálně vyjádřenou dobu cvičení ve stanovené zóně. V mnohém nám tedy usnadní sledování našich výsledků. Většina pulsmetrů je navíc také vodotěsná, proto tento přístroj můžeme využít při široké škále sportů a aktivit.

A nyní, dámy, stačí si na internetu či v prodejně vybrat ten pulsmetr, který se vám bude líbit, nebo vám bude svojí funkčností vyhovovat a můžeme se pustit efektivněji do věčného boje s přebytečnými kily. A pamatujte, nemusíte se od rána do večera trápit v tělocvičně, stačí pouze dělat věci správně!

Náš tip: Skvělým pomocníkem při hubnutí je i horské kolo. Nejenže spálíte nadbytečné kilogramy, ale budete i v přírodě na čerstvém vzduchu.