Krůta v kuchyni na jaře

0
254

Krůtí maso má vysoký obsah bílkovin, je zdrojem vitaminů B3, B6, B12 a také draslíku, fosforu a zinku. Kromě toho má také mnoho dalších výhod, mimo jiné kulinářskou různorodost.
Se zeleninou, vařené, s přídavkem exotických chuťových tónů nebo jako složka polévky – to jsou jen některé příklady jeho použití. Představujeme vám špetku informací o krůtím mase a tři kulinářské inspirace speciálně pro teplé jarní dny.

Proč krůtí maso?

Krůtí maso nabízí v kuchyni mnoho možností. Můžete si z něj připravit jak jednoduchá, každodenní jídla, tak i vybraná jídla pro speciální příležitosti. Vyznačuje se různorodostí – stačí jen porovnat světlé, křehké maso z krůtího prsa s tmavým masem ze stehna s výraznější chutí.

První velmi dobře ladí s jemnou, pikantní a sladkou chutí. Stehno je méně křehké než prsa. Je vynikající pro pečení nebo dušení. Maso z krůtího stehna lze dokonce přirovnat k jemnému telecímu masu.

Krůtí paličky jsou dobrou volbou pro ty, kteří si cení nejen chuti, ale také velikosti porce. Na druhé straně milovníci aromatických vývarů ocení krůtí křídla, která se osvědčují také jako masový základ pro polévky. Jsou libová a dodávají vývarům mírně masitou chuť, aniž by překrývaly jiné, např. zeleninové chuťové tóny.

Krůtí jídla na jaře pro celou rodinu

Szymon Szlendak, kuchař programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“, je přesvědčen, že s příchodem jara stojí za to vsadit v kuchyni na krůtu. Tohoto druhu masa si cením pro jeho různorodost. Je dobrou složkou pro sestavování chutných a výživných jídel. Chutná skvěle se sezónní zeleninou a je velmi jednoduché na přípravu,“ komentuje šéfkuchař. Nabízí také tři jednoduché nápady na jarní jídla s krůtím masem – pro milovníky polévek, milovníky jídel s přílohou z brambor a hledače exotických chutí. Vybízí také k zapojení celé rodiny do přípravy jídel.

 

Recepty šéfkuchaře

Kulinářská inspirace č. 1

Zeleninová polévka s krůtím masem – nápad na první chod, který se osvědčí také v sólové verzi.

Suroviny:

● krůtí prsa 150 g,

● zeleninový vývar
400 ml,

● bílá cibule 1 ks,

● celer 1 ks,

● mrkev 4 ks,

● bílé fazole 100 g,

● stroužek česneku,

● oregano,

● tymián,

● řepkový olej,

● sůl, pepř,

● uzená paprika.

● Uvaříme asi 400 ml zeleninového vývaru.

● Krůtí prsa nakrájíme na kostičky, dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou.

● Cibuli, celer, mrkev nakrájíme na kostičky. Nakrájenou zeleninu osmažíme na malém množství oleje. Asi po 3 minutách přidáme bílé fazole, česnek, posypeme oreganem a tymiánem. Nalijeme do hrnce.

● Mezitím na malém množství oleje osmažíme krůtí prsa.

● Usmažené maso přidáme do zeleninového vývaru s bujónem a vše vaříme zakryté na mírném ohni asi 10 minut.

● Na konci vaření do polévky vymačkáme trochu citrónové šťávy a dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti.

Kulinářská inspirace č. 2

Dušená krůtí prsa v mango-kari omáčce podávaná s cukrovým hráškem a smaženou rýží

Nabídka pro milovníky jarní exotiky.
Recept, který si získal srdce účastníků kulinářského workshopu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“.

Suroviny:

● krůtí prsa 200 g,

● polévková zelenina,

● parboiled rýže 100 g,

● máslo 150 g,

● hnědý cukr 20 g,

● žlutá kari pasta 20 g,

● kokosové mléko
100 ml,

● čerstvé nebo mražené limetkové listy 3 ks,

● limetka 2 ks,

● mangové pyré 50 g,

● cukrový hrášek čerstvý nebo mražený 150 g,

● 2 vejce,

● kokosový olej,

● čerstvý koriandr a pažitka.

· Zeleninu důkladně umyjeme a oloupeme a pak uvaříme asi 400 ml vývaru.

· Krůtí prsa nakrájíme na silné plátky a vložíme do vařícího vývaru, přivedeme k varu a vypneme plamen. Necháme vychladnout.

· Odlijeme sklenici vývaru a uvaříme v něm rýži. Necháme vychladnout.

· Mango-kari omáčka: v hrnci uvaříme karamel a rozmícháme v něm kari pastu. Pak nalijeme kokosové mléko a půl sklenice krůtího vývaru, přidáme limetkové listy a pomalu vaříme. Když omáčka začne houstnout, přidáme mangové pyré a kůru a šťávu z limetky. Do připravené omáčky přidáme cukrový hrášek, vaříme „al dente“.

· Uvařenou a ochlazenou rýži smícháme se syrovým vejcem a pak usmažíme na rozehřáté pánvi.

· Dušená krůtí prsa smícháme s omáčkou a zahřejeme. Podáváme s hráškem a smaženou rýží.

Kulinářská inspirace č. 3

Krůta se špenátovou omáčkou s květákem a brambory v těstíčku

Jarní jídlo v tradičnějším provedení s brambory.

Suroviny:

● krůtí prsa 100 g,

● čerstvý špenát 2 hrsti,

● 2 lžíce řeckého jogurtu,

● hlávka květáku,

● 6 středně velkých brambor,

● stroužek česneku,

● 1 lžíce řepkového oleje,

● sladká paprika,

● 1 lžička cukru,

● sůl, pepř.

● Krůtí maso nakrájíme na kostky a dáme na pánev s předehřátým olejem. Dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Přidáme také prolisovaný stroužek česneku. Smažíme, až maso zhnědne.

● Potom přidáme umyté a osušené špenátové listy na pánev a smažíme jednu minutu.

● Vypneme hořák a počkáme asi 3 minuty, až maso a špenát lehce vychladnou. Pak přidáme 2 lžíce řeckého jogurtu a vše důkladně promícháme.

● Mezitím květák zbavíme listů a umyjeme. V hrnci přivedeme k varu asi 3 l vody, do které vsypeme 3 lžičky soli a lžičku cukru. Do vařící vody vložíme květák. Vaříme asi 15 minut, pak slijeme vodu.

● Brambory důkladně omyjeme a celé i se slupkou dáme do vařící, osolené vody (solíme 1 lžičku na litr vody). Brambory vaříme asi 25 minut pod lehce odklopenou pokličkou.

● Nakonec vložíme na talíř oloupané brambory s květákem a polijeme je špenátovou omáčkou s kousky krůtího masa.

Více kulinářských inspirací a materiálů ohledně programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“ na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“ je informační a propagační kampaň, jejímž cílem je podtrhnout specifické rysy unijní zemědělské výroby a vlastnosti unijních potravinářských a zemědělských výrobků na vnitřním trhu EU. Kampaň vzdělává v oblasti výživových hodnot krůtího masa vyráběného v Evropě a jeho kvality, které vyplývají z přísných pravidel a postupů EU a interních předpisů členských států.