Vitamín D potřebují i děti

0
309

O mnoha vitamínech máme obecné povědomí, ale úplně nevíme, proč je naše tělo potřebuje a jak moc jsou důležité. Bez vitamínu D by nás čekaly velké problémy s kostmi, zuby i imunitou.

Když se bavíme o vitamínech, nejčastěji s vzpomeneme na vitamín C. O něm slýcháme už od malička, máme ho spojený s citróny a pomeranči a také chřipkou a rýmou, má totiž velký vliv na imunitu. Stejně jako vitamín D, který ale tak trochu upadl v zapomnění, přitom je stejně důležitý. Podílí se na více než 200 procesech, receptory na vitamín D se nachází ve všech tkáních našeho organismu. Kromě imunity zajišťuje také správný vývoj i stav kostí a zubů, činnost nervové soustavy i svalů. Obzvlášť důležitý je vitamín D pro děti, u kterých je důležitý pro správnou tvorbu kostí. Jeho nedostatek se u dětí může projevit i krátkozrakostí, vadným vývojem kostí, svalovou slabostí, kazivostí zubů nebo poruchami spánku, rizikem je také křivice neboli rachitida. Toto onemocnění přispívá k měknutí kostí a jejich deformaci, což mže mít za následek omezení nebo znemožnění chůze či deformaci páteře. Jako prevence této nemoci je nejzásadnější dostatek vitamínu D v prvním roce života.

Vitamín D (kalciferol) se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a vyskytuje se ve dvou formách, jako vitamín D2 (ergokalciferol), který se tvoří v rostlinách vystavených slunečnímu záření a vitamín D3 (cholekalciferol) produkovaný důsledkem ozáření UVB paprsky přímo kůží. Proto bychom měli trávit co nejvíce časuj na sluníčku, aby si naše tělo mohlo vitamín D3 vyrobit. I přesto ho většina z nás má nedostatek, zvlášť v zimních měsících, a je vhodné ho tělu dodávat i stravou a potravinovými doplňky. Nejvíce vitamínu D najdeme v mořských rybách, mase, vejcích a mléčných výrobcích.

Dostatečným příjmem vitamínu D předcházíme nepříjemným zdravotním komplikacím a umožňujeme tělu, aby fungovalo tak, jak má.