Stopové prvky – železo, zinek, jód

Důležité pro náš organismus jsou i stopové prvky, látky, bez kterých by naše tělo strádalo.

Železo

Únava, malátnost, oslabenost, snížena imunita poruchy soustředění a mnoho dalšího mohou být důsledkem nedostatku železa. To má zvláštní úkol v krvi – pomáhá přenášet buňkám kyslík a tím zajišťují správné fungování celého krevního oběhu.

Stálý nedostatek železa se projevuje jako nemoc zvaná anémie a dlouhodobě tento problém může vést i k poškození orgánů, úbytkům svalové hmoty, nechutenstvím, podrážděním a ztrátou paměti. Samozřejmě, že všeho moc škodí a nadbytek železa zase může způsobit onemocnění srdce nebo rakovinu tlustého střeva.

Pokud má člověk dostatek pestré stravy, nemusí se ani o jeden problém obávat. Pokud jsou přece jen pochybnosti, ideálně je zvolit návštěvu lékaře. Na základě odběru krve se prokáže, jak jste na tom se železem. A pokud vám chybí, doplníte jen masem, ideálně červeným, tmavou, listovou zeleninou, anebo tmavým ovocem – borůvky, černý rybíz a švestky. Obecně platí, že čím rostlinný plod tmavší, tím více železa obsahuje. A na závěr pokrm zapít skleničkou červeného vína. To podpoří vstřebávání železa do těla.

Zinek

Autor obrázku: fdecomite

Jakýkoli problém s pletí a pokožkou může upozorňovat na nedostatek zinku. Oslabené vlasy, lámavé nehty, svědící pokožka. To vše je obvykle způsobeno nedostatečným přísunem prvku zvaný zinek.

V těle si poradí s imunitou, podporuje obranu proti infekcím a hojí rány. Také podporuje správné trávení a dokonce bylo prokázáno, že pomáhá s oplodněním. Pokud tedy pár touží po miminku a nedaří se, ať zkusí doplnit stravu o potraviny bohaté na zinek, jako jsou tmavá masa, játra, vejce, plody moře (hodně i ústřice), fazole, ořechy, a sýry.

Zinek je možné zakoupit i ve formě tablet a určitě se vyplatí, neboť není snad osoba, která by nechtěla mít perfektní pleť. Zinek se doporučuje i při onemocnění revmatem a osteoporózou, také chronickou únavou, zánětů v krku i zánětů spojivek, aft, zánětů střev a mnoho dalších. Nastávajícím maminkám podpoří správný vývoj plodu.

Jód

Obecně je znám jako důležitý prvek pro správné fungování štítné žlázy. Ale umí i mnohem více. Tím, že nám štítná žláza dobře funguje, zajišťuje správný růst, vývoj i rozmnožování. Nezbytný je tedy pro děti a dospívající, ale i pro dospělé.

Špatná činnost štítné žlázy způsobuje potíže s termoregulací organismu, problémy s trávením, zpomalené reflexy, potíže s řečí a zhoršenou paměť. Pro nastávající matky je jód nezbytný pro správný vývoj plodu. Zdroje tohoto prvku jsou ryby, zejména ty mořské, a pak také kuchyňská sůl. Díky tomu nedostatkem jód trpí velmi malé procento populace.