Calcium pro silnější kosti

Křehké kosti hrozí komukoliv

Calcium pro silnější kosti
Calcium pro silnější kosti

O správném životním stylu, dostatku pohybu, dobré a vyvážené stravě či kvalitním dlouhém spánku slýcháme vcelku pravidelně. I přes značný stereotyp těchto rad je třeba si uvědomit, že nejde jen o to vypadat dobře, ale vyvarovat se i mnoha závažným onemocněním a cítit se celkově vitálně. Právě tak si lze života užít na maximum. Jak je to ale s výživou našich kostí? Je třeba se o ně obávat? A komu hrozí křehké kosti?

Kvalitní strava stačí

Obava o naše kosti je rozhodně na místě. Křehké kosti se velmi snadno lámou a kdo by si přál úraz jen při jakékoliv malé nehodě, upadnutí nebo bouchnutí. Obvykle, pokud hovoříme o výživě kostí, nám vystačí pestrá a plnohodnotná strava. Ta by měla obsahovat jak dostatek vitaminů a minerálů, ale i bílkovin a dalších důležitých látek pro naše tělo. Dostatek minerálů a potřebné vitaminy jsou tím nejdůležitější pro naše kosti a celkovou tělesnou stavbu.

Naše kosti jsou nejpevnější látkou v našem těle. A pro pevné kosti je třeba jim dodávat dostatek minerálů. Kosti se skládají převážně z vápníku, který je hlavní stavební látkou. Jeho dostatek v přirozené stravě nám obvykle stačí pro správný růst, vývoj a výživu kostí. Může se ale stát, že jej máme nedostatek. Poté je třeba jej uměle doplnit ve formě doplňků stravy.

Pozor na mléčné výrobky

Obvykle se má za to, že mléčné výrobky nám zajistí dostatek vápníku. Ten, kdo má alergii na laktózu a mléko nemůže, musí čerpat vápník z jiného zdroje. Často volí Calcium ve formě potravinového doplňku. I přes to, že konzumujeme dostatek mléčných výrobků, může se nám stát, že nám vápník bude chybět. Největší riziko se tak ukrývá v tavených sýrech a jim podobných výrobcích. Jelikož obsahují tavící soli, na které se vápník váže, může se nám stát, že při nadměrné a časté konzumaci bude naše tělo vápník postrádat.

Vápník tak je nutno doplnit jinou vhodnou potravinou nebo zvolit potravinové doplňky či tablety obsahující vápník. Tyto doplňky jsou volně prodejné.