Stopové prvky – chrom, měď, selen, mangan

Mezi stopové prvky patří i následující prvky, bez kterých bychom se neobešli. Odůvodněme si jejich důležitost a zjistěme, co způsobí, když nám chybí.

Chrom

Autor obrázku: nathanmac87

Kdo chce zhubnout, měl by zařadit do svého jídelníčku chrom. Jde o prvek, který omezuje chuť na sladké, a tím pádem výrazně napomáhá vzniku skvělé postavy. Také udržuje hladinu cukru v krvi a omezuje vznik cukrovky. Štěpí tuky a díky tomu snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Pomáhá při bolestech hlavy a omezuje podráždění.

Chrom je bohatě obsažen v ořechách, obilovinách, švestkách a v plodech moře. Většinou se však užívá jako doplněk stravy ve formě tablet.

Měď

Měď je sice potřebná pro pevnost cév, kostí, nervů a šlach, také udržuje zdravou kůži, vlasy a je klíčová pro plodnost, ale to nejdůležitější, čím je měď prakticky nenahraditelná je pro tvorbu kolagenu, který je nepostradatelný pro pevnost a pružnost všech pojiv v těle. Dále pomáhá s rozložením železe v těle a udržování dobré pigmentace jak kůže, tak očí a vlasů. Blahodárně je obsažena v potravinách, jako jsou žampiony, fazole, chřest, špenát, ryby, játra anebo obiloviny.

Autor obrázku: Apotek Hjartat

Selen

Naprostým unikátem je selen, prvek, který je silnou zbraní v boji s rakovinou a jeho prevencí, zrak chrání proti šedému zákalu, poradí si skvostně i infekcemi veškerého druhu, brání poškození DNA, zpomaluje průběh nemoci AIDS a díky svým antioxidačním účinkům je nezbytný pro kuřáky. Selen také zmírňuje průběhy chronických onemocnění, jako třeba i ekzém, astma anebo revma. Selen je bohatě obsažen v ořechách, drůbeži, rýži, obilovinách a plodech moře a snad nejbohatším zdrojem selenu je para ořech.

Mangan

Mangan potřebují všichni a zejména ti, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Je to totiž právě mangan, který zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách a tak zabraňuje vzniku srdečních chorob a nemocí krevního oběhu. Navíc i podporuje růst chrupavky i kostí a zlomeniny se díky tomu lépe hojí. Přírodním zdrojem manganu jsou oříšky, listová zelenina, celozrnné pečivo a ananas. Pozor také i na nadbytek manganu, který může vést až k nervovým poruchám.