Pustili jste se od nového roku do cvičení a máte pocit, že nepřináší žádné výsledky? Možná neděláte vše, co byste měli. Nebo se naopak sami demotivujete.

Nesledujte jenom váhu

Možná jste se přistihli, že stojíte na váze častěji než byste měli. Pokud se vám zdá, že se ručička vůbec nehýbe a neustále stagnuje, neznamená to, že nehubnete. Váha není často rozhodující. Důležité je také sledovat poměr vody a tuku v těle, v čemž vám mohou pomoci specializovaní dietologové a výživoví poradci. Domácí váha vám tento poměr ukázat nedokáže, takže pokud hned neukazuje nižší číslo, neznamená to, že nehubnete.

Pokud jste začali cvičit opravdu intenzivně, postavili se na váhu a zjistili, že se ručička pohnula směrem nahoru, nemusí to znamenat, že jste přibrali. Pokud cvičíte ve větší míře a pravidelně, pravděpodobně nabíráte svalovou hmotu, která je těžší než tuk.

Stravujete se správně?

K dosažení vysněného cíle není důležité pouze dodržovat cvičební plán, ale je také nutné správně se stravovat. Do svého jídelníčku musíte určitě zařadit zeleninu. Vhodné je i ovoce, zvláště k odpolední svačině, protože v těchto hodinách klesá cukr v těle. Dobré je jíst pětkrát denně, což je však individuální – podle některých odborníků stačí jíst třikrát za den.

Nepolevujte

Hubnutí a přibírání – někdy je to začarovaný kruh. Abyste ho jednou pro vždy změnili, vydržte v pravidelném režimu. Změna postavy je běh na dlouhou trať, proto neházejte flintu do žita, když po prvním měsíci není nic vidět. Ve cvičení nepolevujte, ale ani nepropadejte stereotypu. Je dobré cvičení obměňovat, jednak aby vás stále bavila a neomrzela, ale také proto, abyste procvičili všechny části těla, protože rovnováha a symetrie jsou při posilování důležité.

Při cvičení se zbytečně nepřepínejte, cvičte v pravidelných intervalech a po stejně dlouhou dobu. Pokud začínáte, buďte opatrní. Snadno se můžete přepnout, natáhnout si sval, který vám na nějakou dobu znemožní další cvičení, nebo si dokonce ublížit.