zanet pochvy

Ženské záněty, jejich příčiny, prevence a první pomoc

Každá třetí žena zamíří ke gynekologovi s nepříjemným svěděním, pálením a výtokem – nejčastějšími projevy vaginálního zánětu. Příčiny mohou být různé, společné však mají všechny pacientky jedno – rády by vzniku zánětů předcházely, prevence je také nejčastějším doporučením gynekologů.zanet pochvy

O přirozené poševní prostředí se starají laktobacily, které přetvářejí cukry v kyselinu mléčnou, a tím zajišťují v pochvě kyselé prostředí. Pokud je vaginální mikroflóra narušena, může dojít k přemnožení škodlivých bakterií způsobujících zánět. Mezi jeho projevy patří svědění, pálení, nepříjemný výtok a bolest v podbřišku. Nejčastějším ženským zánětem je vaginální mykóza, jejíž příčinou je přemnožení kvasinek typu Candida albicans.

zde naleznete článek o nejlepších laktobacilech

Zaostřeno na stravu

Na vznik zánětů obecně má vliv mimo jiné i naše stravování, tedy zejména nevhodné typy tuků a sacharidů. Vznik zánětů podporuje například nadměrná konzumace nápojů slazených cukrem, těstovin z bílé mouky, průmyslově zpracovaného masa a také nedostatek omega-3 mastných kyselin. “Naopak správná výživa dokáže posilnit odolnost organismu vůči infekcím, a tedy také vůči vaginálním zánětům. Z tohoto ohledu jsou prospěšné například bílé jogurty, acidofilní mléka nebo kysané zelí,” uvádí  MUDr. Miluše Mouková ze zlínské nemocnice Atlas.

Pozor na antibiotika

Širokospektrá antibiotika sice léčí infekční onemocnění, zároveň však ničí i pro tělo potřebné tzv. příznivé bakterie. V pochvě jsou tak likvidovány prospěšné laktobacily a poševní prostředí se stává náchylné k infekci zvenčí. “Každou léčbu antibiotiky byste proto měla doplnit užíváním probiotik a prevencí v podobě dostupných vaginálních přípravků. Preventivně mohou působit například vaginální tablety Feminella Vagi C, které chrání zdravou vaginální mikroflóru. Díky obsahu vitamínu C okyselují vaginální prostředí, a tím potlačují růst škodlivých bakterií,” upozorňuje MUDr. Miluše Mouková.

Správná hygiena

K intimní hygieně používejte speciální a neparfémovaná mýdla a gely na intimní partie. Dodržujte hygienu po pohlavním styku. Nadměrná hygiena potlačuje růst přirozených bakterií. Nevhodné přípravky mohou též způsobit alergický zánět, který jen stěží rozpoznáte od klasického zánětu. Také těsné prádlo ze syntetického materiálu je ideálním prostředím pro vznik zánětu, proto dejte přednost prádlu bavlněnému. Pokud se vydáte do sauny či bazénu, plavky vyměňte co nejdříve za suché spodní prádlo. Nevhodné je také půjčování si žínek nebo plavek.

Léčba

Léčení není vždy krátkodobé, některé infekce se rády vracejí a není snadné se jich zbavit. Včasnou a důkladnou léčbou infekce je však možné se recidivě (opakování) vyhnout. Záněty jsou nejčastěji léčeny lokálními léčivy ve formě čípků, mastí, výplachů, gelů nebo globulí. Nejlepším řešením je vyhledat lékaře, který určí typ zánětu a stanoví správnou diagnózu a nejefektivnější léčbu. Naprosto nezbytná je však návštěva lékaře pokud jste těhotná či pokud potíže neustupují. Další informace o vaginálních zánětech můžete nalézt například na webových stránkách http://www.zenskezanety.cz/.