Vitamíny rozpustné ve vodě – 2. část

Vitamín B3

Tento vitamín známe pod označením niacin, nebo také někdy kyselina nikotinová. A k čemu všemu nám tato látka slouží? Tak je to zejména podpora zažívání a výrazné omezení náhlých průjmů, nevolností od žaludku a dalších klasických obtíží. Udržuje zdravou a pevnou kůži, a spolu s riboflavinem se zaručuje pro boj s nesnesitelnou bolestí hlavy. Vitamín B3 totiž pomáhá předcházet nepříjemným migrénám.

Autor obrázku: Kathy

Niacin je také skvělý pro pročištění krve od nepotřebného cholesterolu, snižuje jeho hladinu v krvi a tudíž je i silným protilékem na vysoký krevní tlak. Příjem niacinu by měli zvýšit všichni ti, co si často stěžují na studené ruce a nohy, protože je to právě vitamín B3, který pomáhá prokrvovat všechny kouty lidského těla. Přírodními zdroji jsou fíky, datle, avokádo, z těch méně exotických jsou to švestky, broskve, červené zelí, arašídy, vejce, drůbeží maso, játra, ryby a obilné klíčky.

Vitamín B5

Jde o kyselinu pantotenovou, nebo také známý pantotenol, který je nezbytný při léčení ran, podporuje růst buněk a je důležitý při operacích. Tedy spíše po operacích, kdy pomáhá tělu a zejména pak duši vyrovnat se psychicky s touto změnou. Je to silný odpůrce infekcí a ze všech sil se je snaží vypudit a naopak podporuje tvorbu protilátek.

Vitamín B5 je neméně důležitý při vysokém krevním tlaku, protože jako většina ze skupiny B-komplexu, i on snižuje hladinu cholesterolu a v neposlední řadě odstraňuje únavu. Bohatými přírodními zdroji vitamínu B5 jsou ořechy, rýže, otruby, veškeré semínka (slunečnicová, sezamová aj.), také maso, játra a ledviny.

Vitamín B6

Stejně i jako všechny vitamíny B, i B6 má svůj vlastní název a to je, méně známý pyridoxin. Svým názvem nám tolik neřekne, jako svými vlastnostmi. Jde totiž o látku, která výrazně omezuje vznik svalových křečí (často je tak doplňkem hořčíku v tabletách), také posiluje srdce a odhání všechny možné nemoci srdce. Omezuje záněty nervů a celkově působí uklidňujícím dojmem, dále je tu odstranění nepříjemných nevolností od žaludku, napomáhá trávení a celkově posiluje imunitní systém.

Tím, že je vitamín B6 skvělým močopudným prostředkem je také zajištěna prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Nedostatek vitamínu B6 hravě doplníte vhodnou stravou, která by se měla skládat z vejcí, ovesných vloček, rýže, arašídů, zelí, ryb, játer, otrub, kvasnic či sojových bobů.