Škodlivé potraviny

Jezme proto, abychom žili, a nežijme proto, abychom jedli. Toto je staré a pravdivé přísloví, podle kterého by se mnozí z nás měli zařídit. Co ale jíst, abychom do sebe necpali žádné chemikálie ani zbytečná Éčka?

V posledních letech se na náš trh dostávají potraviny, které nejsou zrovna to pravé ořechové.  Potravinové inspekce kontrolují potraviny čím dál více a pořád nachází další a další výrobky, které obsahují jedovaté nebo extrémně nechutné látky. Například v loni našli dva dělníci myš zapečenou v bochníku chleba. Extrémně nechutné.

Faux-pas východu

S nekvalitním jídlem jsou často spojované polské výrobky. Všichni máme pořád v paměti onu aféru s posypovou solí, prodávanou jako obyčejná stolní sůl. Ukazuje se, že mezi polskými výrobky je nebezpečných ňaminek více. Co takhle rýže s nádechem olova? Nebo zmrzlina s příchutí odvšivovače?

Zelené salámy

Autor obrázku: chathika

Další velký prohřešek prodejců jsou prošlé potraviny. Zřejmě na tyto výrobky aplikují filozofii: Prošlý jogurt se v krabici hravě ztratí. Často se stává, že v regálech a na pultech můžeme vidět už černé banány, nazelenalou šunku nebo nafouklý jogurt, který sice obsahuje živé kultury, ale asi trochu jiné, než je na obalu napsáno. A proto – kontrolujte data spotřeby, a to hlavně na chlazených výrobcích, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení.

A co Éčka?

Éčka neboli emulgátory jsou velmi známé téma, co se týče zdraví. Koukáte v obchodě na složení a kroutíte hlavou nad dobrotami, které jsou plné éček? A věděli jste, že mezi éčka se počítá i karamel? Je to tak, karamel je E150, který se používá na obarvování potravin, třeba octa. Nebo třeba vitamin C, neboli kyselina L-askorbová, jinak E300. Kyselina citronová (E330) vám také asi neublíží.

Ovšem existují i látky značení E, které jsou opravdu škodlivé a nebezpečné. Taková kyselina benzoová (E 210) je docela silný alergen nevhodný pro děti, ale přesto se používá ke konzervaci některých potravin.