By: Rafael Nepô

Lidé si dávají to, na co mají právě chuť. Avšak někdy vůbec nevěnují pozornost tomu, že jejich strava obsahuje samé tučné a škodlivé látky. Ale měli bychom si uvědomit, že jídelníček by měl obsahovat i zdravé látky, které jsou ve většině případů také dietní.

Co je základem zdravého jídelníčku?

Samozřejmě, že mnoho lidí nevydrží jíst jen a pouze zdravá jídla. Ale někdy je důležité, abychom si dali zeleninu a ovoce, i když ho třeba nemáme rádi a podobně. Protože právě ovoce a zelenina obsahují mnoho látek, které naše tělo potřebuje. Je pravdou, že tyto látky mohou být i v jiných potravinách, ale určitě ne v takovém množství.

Jaké potřebné látky zelenina a ovoce obsahuje?

Každý kousek zeleniny či ovoce má v sobě více látek, ale vždy se najde jedna, která má jistou převahu. Například v zelené zelenině, jako je špenát, brokolice, salát a podobně je hodně železa. Kdežto taková kukuřice obsahuje hořčík, jehož nedostatkem dnes trpí čím dál více lidí. Nebo jiným příkladem může být červená řepa či banány, které obsahují draslík a podobně.

Lze zelenina a ovoce nahradit?

Částečně lze zeleninu či ovoce nahradit nějakým jiným jídlem, ale určitě ne úplně. Avšak dnes, kdy se objeví velké nedostatky třeba právě výše zmíněného hořčíku, se zelenina a ovoce nahrazuje tabletami, což určitě není přínos pro lidské tělo. Jelikož jde k záměně přírodního zdroje, za chemické látky, které mohou mít i vedlejší účinky.

Kolik ovoce a zeleniny bychom měli za den sníst?

Většina odborníků tvrdí, že čím více zeleniny a ovoce sníme, tím lepší to pro naše tělo je, což je samozřejmě pravda, pokud teda na něj nemáme nějakou alergickou reakci a podobně. Avšak lidé, kteří tyto potraviny vůbec nemají rádi, neradi slyší, že by to měli jíst po kilech. Proto se některých odborných publikací uvádí, že by každý člověk měl každý den sníst tři kousky zeleniny a ovoce. To znamená, že jeden den si vezmete třeba dvě jablka a jedno rajče, druhý den švestku a dvě papriky a podobně.

K čemu je ještě zelenina a ovoce dobrá?

Nejen, že jde o velmi zdravé potraviny a vy z nich získáváte mnoho vám užitečných látek, ale také jsou to látky, které se doporučují při každé dietě, jelikož podporují hubnutí, protože z rajčat či okurek, jablkem a jiných kousků nepřibere a přitom vás jistým způsobem dokážou zasytit.

Zelenina o ovoce by měla být nezbytnou součástí jídelníčku všech lidí, protože jsou zdravé a podporují štíhlou linii.